U bevindt zich in de sector Stralingsbescherming

Elektromagnetische velden

Elektromagnetische velden zijn alomtegenwoordig in het dagelijks leven. Elk elektrisch apparaat (met voeding op batterijen, op 220 V,…), of we het nu thuis of in een industriële omgeving gebruiken, is een bron van niet-ioniserende elektromagnetische straling. Onder bepaalde omstandigheden kunnen die elektromagnetische velden een gezondheidsrisico inhouden.
Het koninklijk besluit van 20 mei 2016 betreffende de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van de werknemers tegen de risico’s van elektromagnetische velden op het werk bepaalt dat de werknemers een specifieke analyse van die risico’s moeten maken. Afhankelijk van de resultaten van die analyse kunnen preventieve en corrigerende maatregelen en acties noodzakelijk blijken.

Een voorafgaande analyse van de risico’s op het werk

In de eenvoudigste gevallen kunt u met onze online tool een inventaris van de bronnen van elektromagnetische velden maken en bepalen welke acties moeten worden ondernomen om de potentiële risico’s te verminderen die verbonden zijn aan een blootstelling aan die velden.

Een gedetailleerde analyse van de risico’s op het werk voor verschillende categorieën van personen (publiek – werknemers – werknemers met bijzondere risico’s)
Onze deskundige komt ter plaatse om dankzij zijn expertise voor u te bepalen wat de bronnen van elektromagnetische velden zijn en de inventaris daarvan te maken.

Blootstellingsmetingen

Onze deskundige voert metingen uit van de blootstellingsniveaus van toestellen die elektromagnetische velden afgeven die voor problemen zouden kunnen zorgen. Er kunnen ook gespecialiseerde metingen worden gedaan in geval van specifieke vragen.

Adviezen en aanbevelingen

Wij helpen u bij het uitwerken van een actieplan dat de technische en/of organisatorische maatregelen bevat om de veiligheids- en gezondheidsrisico’s te verminderen die verbonden zijn aan de aanwezigheid van elektromagnetische velden.

Opleidingen

Om de vele gestelde vragen te beantwoorden, kunnen opleidingen en toolbox meetings worden georganiseerd voor de werkgevers en de werknemers, in overeenstemming met de geldende wetgeving (art. 30).  

Wetgeving en normen

12 JULI 1999. — Aanbeveling van de Raad betreffende de beperking van blootstelling van de bevolking aan elektromagnetische velden van 0 Hz tot 300 GHz.
20 mei 2016. — Koninklijk Besluit betreffende de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van de werknemers tegen de risico’s van elektromagnetische velden op het werk

Resultaten en output

  • Een volledige inventaris van de verschillende categorieën van bronnen van elektromagnetische velden, ingedeeld volgens hun emissieniveaus;
  • Resultaten van metingen volgens de geldende normen en aanbevelingen;
  • Een gedetailleerde beoordeling van de risico’s die verbonden zijn aan de aanwezigheid van de elektromagnetische velden die specifiek zijn voor uw werkomgeving;
  • Aanbevelingen en adviezen om de veiligheid te verbeteren in het licht van de risico’s die verbonden zijn aan de aanwezigheid van elektromagnetische velden;
  • Opleidingen en sensibiliseringscampagnes ten behoeve van de werknemers (toolbox);
  • Een syntheseverslag waardoor u kunt voldoen aan het K.B. van 20-05-2016.

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Uw bericht werd succesvol verstuurd.

Het formulier kon niet verzonden worden, gelieve alle velden na te kijken.

Vinçotte-nieuwsblog

Volg onze blog en blijf up-to-date!
nov. 14

We moeten het u niet meer zeggen: we riskeren deze winter een stroomtekort. Om een black-out te voorkomen, is de regering immers van plan een afschakelplan te activeren. Maar wat houdt dat in en wat kunt u, als particulier of als onderneming, doen om afschakeling te vermijden en ermee om te gaan?

Meer lezen
okt. 15

Sinds de oprichting in 1872 is Vinçotte uitgegroeid tot een gerenommeerd bedrijf dat actief is binnen de domeinen veiligheid, milieu, kwaliteit & niet destructief onderzoek. Tijdens de Openbedrijvendag op 7 oktober 2018 kon je:

Meer lezen
feb. 11

Vorige week kwam de redactie van "Alle zaken op een rijtje" opnieuw opnames maken bij Vinçotte. In deze aflevering waren ze te gast bij Olivier Goossens - Directeur Vinçotte Controlatom, Dirk Debusscher - Executive Vice President (Petro) Chemicals & Pharmaceuticals en Jos Windey - Chief Operations Officer.

Meer lezen
nov. 29

Informatie over het AREI en uitvoeringsbesluiten, bescherming tegen elektrische schokken, veiligheidsinstructiekaarten, praktijkdossiers, … U vindt het allemaal terug op de handige website Electrosafe.be.

Meer lezen
nov. 07

150 jaar geleden Marie Curie geboren werd, de moeder van de radioactiviteit? Vandaag worden haar ontdekkingen nog steeds gebruikt, onder meer voor de behandeling van kanker door bestraling. Vinçotte Controlatom zorgt dan weer voor de veiligheid van deze bestralingstoestellen.

Meer lezen
okt. 30

Van 17 oktober tot en met 5 november 2017 kan iedereen zijn mening geven over het energielandschap van de nabije toekomst via een grootschalige enquête.

Meer lezen
okt. 28

Alles onder controle. Vinçotte zorgt voor een veilige vlucht!
Afspraak Antwerp Expo tot en met 12 november 

Meer lezen
okt. 25

Zet u straks het nieuwe jaar goed in? Als het van Vinçotte Academy afhangt wel! Op 1 januari 2018 opent het in Vilvoorde een heus nieuw Technical Training Center.

Meer lezen
okt. 18

Snel en efficiënt vinden wat u zoekt. Meteen bij de juiste persoon terecht kunnen met je vragen. Onmiddellijk correcte informatie ontvangen. Als eerste op de hoogte zijn van de actualiteit in uw business. Wellicht zijn deze 4 zaken ook voor u belangrijk. Ontdek daarom vandaag nog onze nieuw website. Met uw gepersonaliseerde account ...

Meer lezen
sep. 25

Een veilige werkplek creëren vereist een integrale aanpak. Wij helpen u graag in uw zoektocht naar een gepaste opleiding op maat. Met de praktijktrainingen van Vinçotte Academy hebben uw medewerkers en u alles onder controle. Samen zijn we op weg naar een steeds veiligere en meer efficiënte werkplek en samenleving. Interesse in een opleiding?

Meer lezen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en we houden u up-to-date!

Inschrijven