Dankzij een VCA-certificaat toont u uw opdrachtgevers en medewerkers dat u tijdens de uitvoering van werken de nodige preventiemaatregelen in acht neemt, zodat de risico's voor de medewerkers ter plaatse minimaal zijn. Onze auditors kijken tijdens de audits na of u aan de VCA-criteria voldoet door middel van een vragenlijst.
Wat is VCA-certificatie?1
VCA is een procedure voor de certificatie van een veiligheidsmanagementsysteem.
De onderneming die een certificatie aanvraagt, moet bewijzen dat ze voldoet aan de VCA-criteria, die worden voorgesteld in de vorm van een controlelijst (VCA-checklist), tijdens audits die worden uitgevoerd door één of meer van onze auditors.
VCA is eigendom van het Centraal College van Deskundigen VCA (CCVD-VCA), dat het certificatiesysteem beheert en toezicht houdt op de kwaliteit ervan. Vinçotte moet aan alle accreditatievoorwaarden voldoen en de overeenkomst tussen de certificatie-instanties en de SSVV (Stichting Samenwerken voor Veiligheid) naleven.
We onderscheiden drie certificatieniveaus:
VCA* : Dit niveau heeft betrekking op het rechtstreeks beheer van de VGM-aspecten op de werkplek, zonder een beroep te doen op onderaannemers.
VCA** : Dit niveau heeft betrekking op het rechtstreeks beheer van de VGM-aspecten op de werkplek, evenals op de VGM-structuur (beleid, organisatie VGM, verbetering), waarbij eventueel een beroep wordt gedaan op onderaannemers.
VCA Petrochemie : Dit niveau heeft betrekking op het rechtstreeks beheer van de VGM-aspecten op de werkplek, evenals op de VGM-structuur (beleid, organisatie VGM, verbetering), waarbij eventueel een beroep wordt gedaan op onderaannemers, en op eisen die specifiek zijn voor de petrochemiesector.
Verloop van de certificatiecyclus
De certificatiecyclus verloopt in verschillende fasen:
De afgeleverde certificaten zijn gedurende drie jaar geldig. Na drie jaar moet opnieuw een volledige audit worden uitgevoerd (hercertificatie).
1Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers
Dit managementsysteem stelt de klant in staat om zijn activiteiten uit te voeren in een gestructureerd kader, en dat om de veiligheid te verbeteren. Het vormt ook een leidraad voor de naleving van de wettelijke eisen op het vlak van veiligheid.
De uitgereikte certificaten bieden u de volgende voordelen:
Onze auditors zijn Preventieadviseurs en hebben allemaal aanzienlijke terreinervaring. Ze kennen de industriële context waarin uw onderneming actief is dus heel goed. Als u niet weet hoe u tewerk moet gaan om het certificaat te behalen, staan zij klaar om uw veiligheidsmanagementsysteem zoals het momenteel bestaat te beoordelen en u te informeren over welke procedure u het best volgt.
Gedurende het hele verloop van de managementsysteemaudits wordt rekening gehouden met de geldende wetgeving, reglementeringen en normen, zowel wat het activiteitengebied als wat de werkplek betreft.
Deze certificatie is bedoeld voor ondernemingen die werkzaamheden die een hoog risico inhouden, uitvoeren in een risico-omgeving (werk in fabrieken, installaties, werkplaatsen en projectsites), zoals: metaalbouw, mechanische en elektrische werkzaamheden, bouwwerken, bruggen en wegen, industriële reiniging, industrieel onderhoud, …