U bevindt zich in de sector Energie & andere Procesindustrieën

Radiografie

Vinçotte-operatoren voeren een radiografisch onderzoek uit op uw materiaal met een dikte van maximum 200 mm. Zij hebben hiervoor een speciale opleiding genoten, beschikken over de juiste röntgenopname- en fimontwikkelingstechnieken en kunnen de resultaten feilloos interpreteren. Bovendien zijn Vinçotte-operatoren getraind om steeds alle veiligheidsaspecten in acht te nemen.

Via radiografisch onderzoek spoort u via X-Ray of gammagrafische stralingen inwendige fouten in uw materiaal op en garandeert u de veiligheid van uw infrastructuur.

Meer over radiografie:

Röntgenstraling wordt geproduceerd in een röntgenbuis. Een röntgenbuis is een elektrisch toestel dat röntgenstralen genereert door middel van hoogspanning.

Gammastraling wordt geproduceerd door radioactieve elementen, met name isotopen. De meest gebruikte isotopen zijn kobalt-60, iridium-192 en selenium-75. De isotopen worden bewaard in een houder die bescherming biedt tegen de straling. Een radioactieve bron kan met een afstandsbediening uit de houder worden verwijderd om een radiografisch onderzoek op een werkstuk uit te voeren. Zo worden fouten op film geregistreerd.

De genomen röntgenfilms zijn voor een leek moeilijk te interpreteren. Hiervoor zijn dus ervaren operatoren nodig. Bovendien zijn ook voor het vervoer en het gebruik van radioactief materiaal zowel extra voorzorgen als persoonlijke kwalificaties vereist.

Houd er wel rekening mee dat radiografisch onderzoek vlakke fouten minder goed detecteert dan volumetrische fouten. Daarnaast zijn de resultaten omwille van de noodzakelijke ontwikkelings- en interpretatietijden niet onmiddellijk beschikbaar.

Voordelen van radiografie

  • We kunnen door een materiaal heen 'kijken'.
  • We kunnen verschillende soorten materialen en productvormen onderzoeken.
  • De oppervlaktestaat heeft slechts een beperkt effect op de gevoeligheid.
  • We genereren een tastbaar en objectief resultaat in de vorm van duidelijk identificeerbare films.

Normen en wetgeving

ASME-, EN- en ISO-normen en andere nationale normen.

Toepassingen radiografie

  • Radiografie wordt gebruikt om lassen te onderzoeken op fouten: alle volumetrische fouten zoals gas- en slakinsluitingen, oppervlaktefouten en uitlijningsfouten, gebrek aan doorsmelting en, op voorwaarde dat een geschikte stralingsrichting wordt gekozen, eveneens scheuren en bindingsfouten.
  • We kunnen holtes en krimpscheuren in gegoten stukken opsporen.
  • We kunnen de aard en de plaats van ingekapselde elementen vaststellen.
  • We kunnen interne corrosie opsporen.

Interesse in deze oplossing? Contacteer ons!

Jouw bericht werd succesvol verstuurd.

Het formulier kon niet verzonden worden, gelieve alle velden na te kijken.