COVID-19

Het zijn bijzondere tijden niet in het minst door de COVID-19 crisis die wereldwijd woekert. Als Vinçotte konden we niet aan de zijlijn blijven staan en hebben we onze veiligheidsexperten volop ingezet om u te helpen bij het beveiligen tegen dit gevaar voor uw onderneming. Het is in ieders belang om correct om te gaan met uw medewerkers en klanten en u kan er een mogelijke lockdown van uw onderneming mee vermijden.

Op deze pagina vindt u alvast een overzicht van onze COVID-19 gerelateerde services. Indien u meer info of een offerte wil , kan u daarvoor terecht bij uw vaste contactpersoon of via ons contact formulier.

COVID-19 SafeZone certificaat

Dankzij het Vinçotte COVID-19 SafeZone certificaat helpt Vinçotte bedrijven de risico's van COVID-19 te beheersen.

Gratis webinar

Op 14/08/20 organiseerden we samen met Attentia een webinar over hoe u een lockdown van uw onderneming kan vermijden met Savitas QR en het COVID-19 SafeZone certificaat. De presentatie en opnames kan u hier bekijken.

Meer info

Voor Vinçotte is de veiligheid én de gezondheid van u, uw medewerkers en uw klanten het hoogste goed. Daarom riepen we het COVID-19 SafeZone certificaat in het leven. Onze experten evalueren hierbij welke organisatorische aanpassingen u heeft gedaan, welke processen u heeft uitgewerkt en hoe deze tot stand zijn gekomen. De richtlijnen van de overheid en/of de sector waartoe u behoort zijn hiervoor de leidraad. We adviseren u ook wanneer er op organisatorisch niveau nog eventuele tekortkomingen zijn.

Na een positieve evaluatie van de correcte toepassing van de veiligheidsmaatregelen ontvangt u het COVID-19 Safe Zone certificaat. U kunt dit certificaat afficheren en het gebruiken in uw communicatie naar de buitenwereld. Zo garandeert u uw personeel, klanten en leveranciers dat u de specifieke veiligheidsmaatregelen toepast en hiermee de kans op kritieke business disruptie verkleint.

Het persbericht waarin COVID-19 SafeZone werd aangekondigd vindt u hier.


Welke voordelen heeft het Vinçotte COVID-19 SafeZone certificaat?

 • Het laat u toe duidelijk te communiceren aan uw klanten en leveranciers dat de nodige veiligheidsmaatregelen worden toegepast om de risico’s van verspreiding van het SARS-CoV-2 coronavirus binnen uw onderneming te beperken.
 • U maakt duidelijk aan uw eigen personeel dat alle maatregelen worden genomen om een veilige werkplek te creëren.
 • U verkleint de kans op kritieke business disruptie door een COVID-19 uitbraak in uw organisatie.
 • U verkleint het risico op reputatieschade.
 • U bent beter voorbereid op mogelijke toekomstige pandemieën.

Wat betekent het dat een bedrijf het Vinçotte COVID-19 SafeZone certificaat heeft?

 • Bedrijven die het COVID-19 Safe Zone certificaat hebben, erkennen dat COVID-19 een bedreiging is voor de gezondheid van hun klanten, medewerkers en leveranciers.
 • Het bedrijfsmanagement is geëngageerd om de risico’s van COVID-19 tot een minimum beperken.
 • Deze bedrijven hebben een beheerssysteem COVID-19 uitgewerkt waardoor de genomen maatregelen aangepast zijn aan de concrete bedrijfssituatie en waardoor ze het hoofd kunnen bieden aan evoluties in de COVID-19 pandemie.

Meer info over het COVID-19 SafeZone certificaat?

Onze collega's helpen u graag verder.

Vul uw gegevens hier in
 • Het beheerssysteem zorgt ervoor dat deze bedrijven op lange termijn de toepassing van veiligheidsmaatregelen kunnen garanderen.
 • De veiligheidsmaatregelen worden in praktijk toegepast en er is een monitoringssysteem om dit te controleren.

De COVID-19 SafeZone audit bestaat uit 3 delen:

 • Er wordt geëvalueerd hoe men georganiseerd is om de risico’s van COVID-19 het hoofd te bieden. Wat is het engagement van het management? Wie zijn de verantwoordelijken voor het opvolgen van de maatregelen? Wie ziet er toe op de beschikbaarheid van mondmaskers, desinfecterende gels,… Hoe is men voorbereid op eventuele wijzigingen in de toe te passen veiligheidsmaatregelen?
 • Er wordt nagegaan welke veiligheidsmaatregelen zijn genomen in functie van de risico’s op het terrein.
 • Er wordt gecontroleerd dat de veiligheidsmaatregelen effectief worden toegepast.

Contact tracing

Contactopsporing is één van de hoekstenen voor een succesvolle aanpak van het Coronavirus. Daarom vormt dit een onderdeel van de COVID-19 SafeZone audit. Er wordt verwacht dat het geauditeerde bedrijf een strategie heeft uitgewerkt om de personen op te sporen die in contact zijn geweest met iemand die positief is getest op COVID-19.

Savitas QR

Voor een doeltreffende contact tracing binnen uw onderneming hebben we Savitas mee ontwikkeld. Savitas is een doeltreffende én eenvoudige manier om aan anonieme contact tracing te doen met respect voor de privacy. U moet enkel QR codes kleven binnen uw onderneming op plaatsen waar mensen samenkomen zoals vergaderzalen. Door deze codes te scannen, registreren gebruikers dat ze samen zijn geweest en kunnen ze bij een eventueel contact met een besmet persoon nadien verwittigd worden om te vermijden dat ze andere medewerkers verder besmetten. Savitas werd door Vinçotte gelanceerd op 28 april (persbericht) en werd ontwikkeld door de start-up Esoptra in nauwe samenwerking met o.a. Attentia, Vias en Mensura. Meer informatie over SAVITAS en contact tracing op het werk kan hier worden teruggevonden.

Op de Savitas website vindt u een uitgebreid stappenplan voor de preventieadviseur, voor de bedrijfsarts of HR afdeling, voor de werknemer, gratis downloadbare affiches enz en kan u de Savitas QR code stickers meteen bestellen: Savitas website

COVID-19 Scan HVAC

Het ‘sick building syndrome’ is een berucht fenomeen: mensen worden letterlijk ziek van het gebouw waarin zij wonen of werken. Een groot deel van de klachten, zoals uitdroging van de huid en slijmvliezen, wordt veroorzaakt door te droge lucht. Wanneer er een te lage RV (luchtvochtigheid) is, kunnen er irritaties aan huid, ogen en luchtwegen ontstaan. Virussen krijgen bij een te lage RV vrij spel: ze blijven langer in de lucht hangen, waardoor ze ook makkelijk verspreid kunnen worden via bijvoorbeeld het ventilatiesysteem, maar ook door natuurlijke luchtbewegingen. De aanwezigen in het gebouw lopen vanwege een verminderde bescherming door uitgedroogd slijmvlies een grotere kans op besmetting door virussen en bacteriën.

Bij het terug opstarten van bedrijven, kantoren, winkels en magazijnen met een HVAC systeem, zijn er verschillende extra risico’s rond Covid-19 aanwezig. Als werkgever wilt u zeker zijn dat u al het mogelijke doet om geen coronavirus concentraties op te bouwen of te verspreiden via het HVAC-systeem. U wilt het HVAC-systeem aanpassen aan de huidige richtlijnen zowel bij inspecties, indienstelling na een lange stilstand en dagelijks gebruik bij coronavirusuitbraak.

Vinçotte heeft de kennis en kunde om hiervoor een gepaste risicoanalyse te maken en een plan van aanpak te genereren die gebaseerd is op de laatste wetenschappelijke inzichten in coronavirusbestrijding en de industrie best practices rond HVAC en risicomanagement.

Meer informatie over deze innovatieve aanpak van de coronacrisis vindt u op onze pagina over de COVID-19 Scan van HVAC systemen

Neem nu aktie

Zorg ervoor dat uw bedrijf coronaproof is en vermijd een lockdown van uw onderneming

Meer info