01 december Actualiteit , Media , Sectoren

Kiwa en Vinçotte bundelen hun krachten voor een breder aanbod en versnelling van de internationale ambities

PERSBERICHT, 1 december 2021 - Deze ochtend werden de medewerkers van Vinçotte en Kiwa geïnformeerd over het voorgenomen besluit van beide bedrijven om samen te gaan. Door hun krachten te bundelen, zetten Kiwa en Vinçotte samen een stevige stap om een one stop shop voor Testing, Inspectie en Certificatiediensten (TIC) te vormen, die klanten wereldwijd kan ondersteunen met een breder pakket aan diensten.

De sector van de TICs (Testing, Inspection & Certification) maakt wereldwijd een ongekende ontwikkeling door. Deze ontwikkeling wordt gekenmerkt door de opkomst van nieuwe werkterreinen en nieuwe vaardigheden (cybersecurity, hernieuwbare energie, enz.), de digitale transitie (nieuwe soorten apparatuur die moet worden geïnspecteerd, nieuwe inspectietechnieken, online en in realtime) en een fenomeen van concentratie van industriële spelers dat het concurrentie landschap aanzienlijk verandert.

In deze context heeft Vinçotte het voornemen aan te sluiten bij de international Kiwa-groep om een sterke gemeenschappelijk service portfolio uit te bouwen. De overdracht is onderhevig aan de goedkeuring van de Belgische mededingingsautoriteit, dewelke verwacht wordt in het eerste kwartaal van 2022. Eens de Belgische mededingingsautoriteit haar goedkeuring heeft gegeven, zal de overdracht voltooien.

Uitsluitend positieve synergieën
#

Vinçotte zal zijn werkgelegenheidsniveau en zijn kennis- en beslissingscentra behouden, en zal ook over de nodige middelen beschikken om zijn digitale transformatie voort te zetten binnen de Kiwa groep. Het merk en de diensten van Vinçotte zullen behouden blijven en worden aangeboden aan nieuwe internationale markten via het Kiwa-netwerk. De organisatiestructuur en het management van Vinçotte zal ongewijzigd blijven.

Door hun lot te verbinden en gesterkt door hun gemeenschappelijke DNA, zal het nieuw te vormen bedrijf knowhow, kennis en R&D bundelen om bestaande en nieuwe klanten in de Benelux en daarbuiten nog beter en breder te kunnen bedienen, het vergroot de slagkracht om nieuwe methoden van werken en portfolio te ontwikkelen en draagt bij aan optimalisatie van testing- en labofaciliteiten.

Luc Lallemand, Voorzitter van de Stichting Vinçotte, enige aandeelhouder van de groep Vinçotte: “De keuze om de krachten te bundelen met Kiwa werd ingegeven door een gemeenschappelijke wens om een toonaangevende speler op het internationale toneel naar voren te brengen en tegelijkertijd te profiteren van de voordelen van elk van de twee onderdelen. Het bereikte akkoord voorziet dus enkel in positieve synergieën. Dit is de beste garantie voor een welvarende toekomst voor twee bedrijven die, naast hun DNA, dezelfde industriële ambitie delen ".

Bernard De Cannière, CEO van de groep Vinçotte: "Door de voorgenomen integratie in de Kiwa Group vertrouwt Vinçotte op een internationaal gerenommeerde partner wiens stabiliteit en soliditeit door alle waarnemers erkend worden. In een context waar sectorale uitdagingen nog nooit zo talrijk zijn geweest, zal Vinçotte een veel groter ontwikkelings- en innovatievermogen hebben en kunnen rekenen op de kracht van het Kiwa-netwerk om zijn expertise en knowhow naar nieuwe klanten en nieuwe markten te brengen."

Paul Hesselink, CEO van Kiwa: “We zijn bijzonder blij en trots om een overeenkomst bereikt te hebben die gericht is op het bedrijf Vinçotte te verwelkomen in de Kiwa-groep. Wij zien het niet als een overname, maar als de verbintenis van twee complementaire spelers waarbij Vinçotte sterk is in de “I” en Kiwa meer accent heeft op de “C” van TIC. De competentie van Vinçotte heeft de reputatie van het bedrijf gemaakt en zal bijdragen aan de kwaliteit van de dienstverlening van Kiwa. Het is de intentie dat Vinçotte zijn personeel, zijn organisatorische en beslissingsstructuren behoudt en ontwikkelt conform het LIFT plan. Daarnaast zal het bedrijf een beroep kunnen doen op de internationale expertise van Kiwa om bestaande markten beter te bedienen en nieuwe markten te ontwikkelen."

Over Vinçotte #

Vinçotte is het grootste Belgische inspectie-, controle- en certificatiebedrijf en biedt meer dan 220 diensten op het vlak van inspectie, certificatie, conformiteitsevaluatie en opleiding. 2.000 medewerkers zetten zich dagelijks in om de samenleving veiliger, efficiënter en duurzamer te maken. Ze zijn actief in de Benelux en voeren elke dag meer dan 5.000 inspecties uit. Vinçotte telt meer dan 100.000 klanten: multinationals, KMO’s, zelfstandigen en particulieren. Vinçotte is actief in verschillende sectoren waaronder de maakindustrie, (petro)chemie, farmacie, energie, automotive, voeding, constructie, …

Over Kiwa #

Kiwa is een onafhankelijk, wereldwijd opererend bedrijf op het gebied van testen, inspectie en certificering (TIC). De kernactiviteiten van Kiwa worden ondersteund en versterkt door (strikt gescheiden) training, consultancy en dataservices. Met haar TIC en aangrenzende diensten creëert Kiwa vertrouwen in de producten, diensten, processen, (management)systemen en medewerkers van haar klanten. Dat doet zij in uiteenlopende marktsegmenten, variërend van drinkwater en (hernieuwbare) energie, bouw en zorg tot food, feed & farm en medical & pharma. Kiwa heeft klanten in de maak- en procesindustrie, (zakelijke) dienstverlening, publieke en private nutsbedrijven, overheden en internationale instellingen. Kiwa (onderdeel van SHV family of companies) heeft meer dan 5.500 medewerkers in dienst in kantoren in meer dan 35 landen in Europa, Azië-Pacific, Noord- en Latijns-Amerika.

Voor meer informatie over Kiwa:

George Mentjox, Corporate Communicatie
george.mentjox@kiwa.com
tel: +3165331501

Voor meer informatie over Vinçotte:

Wim Meulders, External Communication
wmeulders@vincotte.be
tel: +32473132026