15 november Actualiteit

Brandveiligheidsattest toeristische logies

Sinds 1 april 2017 is het nieuwe Vlaamse logiesdecreet van kracht. Wanneer u in Vlaanderen uw logies wil aanbieden op de toeristische markt, dient u te voldoen aan een aantal verplichte basisvoorwaarden. Eén van deze voorwaarden is dat uw logies voldoet aan een aantal specifieke brandveiligheidsnormen.

Dit geldt voor:

  • Elk logies dat in het Vlaams Gewest op de toerisische markt wordt aangeboden
  • Door de uitbater of via een tussenpersoon
  • En dat tegen betaling een verblijfsmogelijkheid aanbiedt
  • Of dit professioneel of occasioneel gebeurt, maakt daarbij niet uit.

Het Vlaams logiedecreet geldt niet voor:

  • Logies waar je gratis mag verblijven
  • Logies die je alleen aan kenissen, vrienden en familie verhuurt (maar nergens promoot)
  • Jeugdbewegingskampen of tijdelijke evenementencampings

De toeristische logies worden opgesplitst in kamergebonden en terreingebonden logies. Voor de kleinschalige kamergebonden logies (maximum 5 kamers en maximum 12 slaapplaatsen) heeft Vinçotte als enige een overeenkomst met Toerisme Vlaanderen om de taak van de brandweer over te nemen voor het uitvoeren van deze controle op de brandveiligheid.

Als uitbater van een logies moet u in het bezit zijn van een geldig brandveiligheidsattest. U heeft nog tot 1 april 2018 de tijd om dit in orde te brengen. 

Zo vraagt u een brandveiligheidscontrole aan:   

U kunt zo’n controlebezoek aanvragen door het downloaden van dit formulier. Bezorg ons het ingevulde formulier terug via brandattest@vincotte.be.

Voor technische vragen over de brandveiligheidscontrole kan u de ‘FAQ voor bijlage 2’ op de site van Toerisme Vlaanderen raadplegen.

Voor specifieke wetgeving, documenten of extra informatie aangaande het logiesdecreet kan u terecht op de website van Toerisme Vlaanderen of in de brochure 'Het logiesdecreet in één oogopslag'.                  

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en we houden u up-to-date!

Inschrijven