18 mei Projecten

Inspecteurs in de touwen met Rope Accesstechnologie

Totaalservice met Rope Access

Om op hoogte of op moeilijk bereikbare plaatsen inspecties en structureel onderzoek uit te voeren heeft Vinçotte internationaal een samenwerking opgezet met de RAC Group, een Canadees bedrijf gespecialiseerd in zogenaamde Rope Accesstechnologie. Speciaal getrainde technici voeren de werken uit aan touwen, met technieken afkomstig uit de speleologie. Omdat daarbij geen stellingen nodig zijn, levert de methode een aanzienlijke tijdswinst en kostenbesparing.

Om bij inspecties en structureel onderzoek aan leidingen en andere constructies op hoogte geen stellingen te moeten plaatsen heeft Vinçotte een samenwer- king opgezet met RAC Group, een bedrijf gespecialiseerd in Rope Accesstechnolo- gie. Het lijkt op het eerste zicht een zeer avontuurlijke benadering, maar dat is slechts schijn. De technologie bestaat al meer dan 20 jaar, is strikt gereguleerd en wordt gecontroleerd door de internatio- nale organisatie IRATA.

Sinds 2010 heeft Vinçotte in Canada een eigen vestiging. Het land is de tweede grootste olieproducent ter wereld en kent dan ook een omvangrijke petrochemische industrie. In de Oil Sands velden gaat men Olie raffineren uit olie velden met een hoge zandconcentratie, wat een soort bitumen oplevert dat in chemische processen gezuiverd wordt tot pure aardolie. Een van de grote spelers in deze sector is Suncor, een bedrijf waarvoor Vinçotte niet-destructieve testen uitvoert om eventuele corrosie op te sporen.

“De grote voordelen van Rope Access zijn tijdswinst en kostenbepsaring. Binnen het Suncor project, kon tot 40% bespaard worden op stellingen. ”

- Teunis Kruger,
General Manager bij Vinçotte Canada

Teunis Kruger, general manager van Vinçotte Canada: “Voor dit project hebben we in eerste instantie toenadering gezocht tot RAC Group. De inspecties moeten gebeuren aan leidingen op hoogte, en het plaatsen van stellingen is niet alleen duur en gevaarlijk, maar vormt ook dikwijls aanleiding tot vertragingen. Met Rope Access kunnen onze technici meteen aan de slag. Er wordt gezocht naar stevige ankerpunten in de structuur. Van daaruit kan men langs touwen elke locatie op hoogte bereiken.”

Technieken uit speleologie

“De technologie is in de jaren ’80 ontstaan in Europa”, zegt Morgan Portet, CEO van RAC Group. RAC staat voor Rope Access Calgary. “Aanvankelijk ging het om speleologen die buiten het seizoen hun diensten aanboden om loszittende rotsen langs wegen te verwijderen. Later werden ze actief in de offshore-industrie. De technieken die gebruikt worden in de speleologie werden vertaald in industriële normen en er werd een vereniging opgericht – IRATA – die de normen beheert en samen met de Amerikaanse tegenhanger SPRAT alle bedrijven in de sector certificeert en accrediteert.” Teunis Kruger, die opgroeide in de Rocky Mountains en er zelf een fervent klimmer was, zag wat in de technologie en heeft er eerder in zijn carrière al veel ervaring in opgedaan. Nu wil hij Rope Access bij Vinçotte introduceren en deze activiteit internationaal verder uitbouwen. Teunis Kruger: “Het voordeel is dat we de klanten een totaaloplossing kunnen aanbieden. Onze technici hebben een level 1-opleiding gekregen in Rope Access. Zij zijn de mensen die naar boven klimmen en de testen uitvoeren. Daarbij worden ze begeleid door een supervisor van RAC – met een expert die een level 3-certificaat heeft en alle aspecten van Rope Access, zoals de verankering, voor zijn rekening neemt. Zo wordt het ook voorgeschreven in de normen van IRATA en kan gegarandeerd worden dat alles veilig verloopt.”

Tijdswinst is doorslaggevend argument #

De grote voordelen van Rope Access zijn tijdswinst en kostenbesparing, wat ook blijkt uit de toepassing bij Suncor. “Dat bedrijf spendeert jaarlijks honderden miljoenen aan stellingen”, legt Teunis Kruger uit. “In het project dat met Rope Access gedaan werd, kon hierop 40% bespaard worden.”
Dat lijkt voldoende doorslaggevend. Waarom wordt de technologie dan niet vaker ingezet? Morgan Portet: “Rope Access wordt al meer toegepast dan je misschien denkt. Wereldwijd zijn er al enkele tienduizenden mensen in de sector actief. Er is natuurlijk wel een reflex in de industrie om vast te houden aan technieken die men kent en altijd al gebruikt heeft. Maar eens die drempel overwonnen is, zien we dat bedrijven er steeds meer gebruik van maken. Vooral de tijdswinst is een doorslaggevend argument omdat het bouwen van stellingen vaak vertragingen oplevert. Veiligheid is uiteraard ook een belangrijk punt, maar wat dat betreft heeft Rope Access een zeer goed track record. De wetgeving is in de meeste landen gebaseerd op de normen van IRATA. Bedrijven die Rope Access aanbieden moeten door die organisatie gecertificeerd zijn en de medewerkers moeten er een opleiding gevolgd hebben. Wij moeten onze statistieken inzake veiligheid ook elk jaar rapporteren aan die organisatie.”

Over de RAC Group

  • Locatie: Calgary, Canada

  • Oprichting: 2009

  • Aantal technische werknemers: 96

  • Dienstverlening: innovatieve toegangsoplossingen (Rope Access technologie) op maat